ο πάγος

Σήμερα στην Σουηδία ξεκινάνε τα τριάντα χρόνια νύχτας

Δεν έχω πάει ποτέ στην Σουηδία. Η εικόνα που έχω σχηματίσει στο μυαλό μου είναι μια διογκωμένη έκδοση αυτών που ακούω γύρω μου: κρύο, πολύ κρύο, είκοσι χρόνια μέρα και μετά είκοσι χρόνια μαύρη νύχτα χωρίς τέλος, όμορφοι άνθρωποι, πολύ όμορφοι άνθρωποι που δεν τρώνε λιπαρά, μεγάλοι δρόμοι και ένα απίθανο κράτος πρόνοιας που εάν μια γυναίκα μείνει έγκυος, της δίνουν τριάντα χρόνια άδεια και δώρο ένα ταξίδι στις Σεϋχέλλες και ένα οχταθέσιο Volvo.

O Esbjörn Svensson γεννήθηκε στην Σουηδία, μεγάλωσε εκεί, έμαθε να παίζει κλασσικά κομμάτια στο πιάνο, δεν έτρωγε λιπαρά, έκανε παιδιά που ήρθαν σετ με τις Σεϋχέλλες και το Volvo αλλά πάνω απ’όλα δημιούργησε μαζί με τον Dan Berglund και τον παιδικό του φίλο Magnus Öström τους Esbjörn Svensson Trio (E.S.T.). Οι E.S.T., ένα τρίο με την κλασσική μορφή πιάνο-μπάσο-ντραμς, ίσως το πιο επιτυχημένο ευρωπαϊκό jazz σχήμα τα τελευταία είκοσι χρόνια που παραμένει μέχρι και σήμερα το μοναδικό που βγήκε στο εξώφυλλο του αμερικανικού DownBeat.

Οι E.S.T. παίζουν διασκευές του Thelonious Monk εκεί κάπου στις αρχές του ’90, συνέχίζουν με νέους δίσκους, διθυραμβικές κριτικές από παντού, περιοδείες, άπειρα βραβεία για τον Esbjörn που κοπανιόταν στο καρεκλάκι του πιάνου, φώναζε δυνατά τις νότες και έμπαινε μέσα στις χορδές του πιάνου, σ’εκείνα τα σύρματα για να πειράξει μια ηλεκτρονική συσκευή που συνέδεε τον πιάνο με άλλους πλανήτες.

Στις αρχές του ’07, οι E.S.T., εν μέσω περιοδείας, μπαίνουν στο φημισμένο Studio 301 του Σύδνεϋ και ηχογραφούν 9+ ώρες αυτοσχεδιασμού από τα οποία προέκυψαν το Leukocyte το οποίο κυκλοφόρησε το ’08 και το 301 το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.

«Magnus, νομίζω ότι το Leukocyte και το 301 είναι ό,τι καλύτερο έχουμε βγάλει. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουμε να τα ξεπεράσουμε ποτέ»

«Esbjörn, μην ξεχνάς, σήμερα στην Σουηδία ξεκινάνε τα τριάντα χρόνια νύχτας»

Έναν χρόνο μετά τις ηχογραφήσεις, το καλοκαίρι του ‘08 πίσω στην πατρίδα του, ο Esbjörn φόρεσε την φόρμα κατάδυσης, είδε τους δείκτες στις φιάλες οξυγόνου και αφού τις φόρτωσε στην πλάτη, φόρεσε την μάσκα του, βούτηξε στα παγωμένα νερά και δεν ξαναβγήκε ποτέ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: