[11]


11. Ka – The Night’s Gambit

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ακολουθούν λίγο-πολύ παρόμοια πορεία. Στα 15 τους, εμφανίζονται ως νέα, μεγάλα ταλέντα, στα 17 υπογράφουν το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, 18-32 ή θα έχουν γίνει γυρολόγοι ή θα κυνηγάνε μια μεγάλη μεταγραφή. Μετά τα 33 υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές. Αν έχεις γίνει τεράστιος, ο κόσμος σου ανήκει. Αν όχι, μπορείς να περιφέρεσαι σε πάγκους, να μπαίνεις αλλαγή στο 70′, να ανοίξεις περίπτερο, γηπεδάκια 5×5 ή να έχεις εργοστάσιο με τούβλα και να νανουρίζεις τηλεθεατές όπως ο Τσιάρτας.

Η πορεία των ράπερς είναι ακριβώς ίδια. Εμφανίζονται στα 17 ως τεράστια ταλέντα και βγάζουν κάποιους δίσκους. Μέχρι τα 30, αν έχεις βγάλει κάτι συνταρακτικό, ο κόσμος σου ανήκει. Μπορείς να χορεύεις σαν τον ανάπηρο της Καπερναούμ με τη Marina Abramovic όπως ο Jay-Z, να ρευτείς σε ένα μπουκαλάκι και να το στείλεις στο διάστημα όπως ο Kanye και άλλα τέτοια πολύ καλλιτεχνικά. Αν από την άλλη δεν έχεις καταφέρει τίποτα, γυρνάς και ραπάρεις στο βουλκανιζατέρ του πατέρα σου. Και επειδή βαρέθηκες να διαβάζεις για ποδοσφαιριστές και ηλικίες, κάπου εδώ πρέπει να έρθει το twist. Ο Ka εμφανίστηκε 38 χρονών.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ka έκανε κάτι συμμετοχές στις αρχές του 90′ χωρίς όμως κάποιο αξιομνημόνευτο δίσκο και έτσι εξαφανίστηκε, μέχρι που πριν λίγα χρόνια αναστήθηκε. Φτιάχνει τα πάντα στο δίσκο, απ’την αρχή μέχρι το τέλος, από την παραγωγή μέχρι τα video clip, και στο στέλνει ο ίδιος- στο σάιτ του γράφει “Please have patience with your order, I don’t go to the post office everyday”. Οι στίχοι του αγγίζουν τα όρια της λογοτεχνίας με άπειρες αναφορές, σεξπιρικές πιρουέτες –What I summon have ’em dumbin’ like a cauldron of some eye of newt– λέξεις που δεν ξέρει όυτε ο Τόλκιν, πότε rap πότε spoken word, με υπόκρουση ένα αργό, γραμμικό σφυρί που ανεβοκατεβαίνει. Ακαδημαϊκό hip-hop.

Στις, κατα προσέγγιση, 3000 λέξεις που παρελαύνουν στους στίχους τους ka, δεν θα ακούσεις ούτε μια φορά τις bitch, nigga, fuck και shit. Αυτό κι αν είναι twist.

11. Ka – The Night’s Gambit
12. Autechre – Exai
13. The Men – New Moon
14. Earl Sweatshirt – Doris
15. Four Tet – Beautiful Rewind
16. My Bloody Valentine – m b v
17. Forest Swords – Engravings
18. The James Hunter Six – Minute by Minute
19. Oneohtrix Point Never – R Plus Seven
20. Bill Callahan – Dream River

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.